dimecres, 14 d’octubre del 2009

La vida de los otros.

ARGUMENT

Degut a la complexitat de la pel.licula he decidit seguir el plantejament que fa F. Valbuena de la Fuente[1] que la divideix en cinc grans parts.

1ª Part. Introducció:

Des del moment en que un soldat condueix al presoner 227 a una sala, per a que l´interrogui el capità Gerd Wiesler, fins que un equip de l´Stasi col.loca micròfons a la casa de l´autor teatral Georg Dreyman. Els fets fonamentals que succeeixen en aquesta part son l´ordre del Ministre de Cultura al tinent coronel Anton Gubritz que espiï a l´autor teatral Georg Dreyman. Gubritz trasllada aquesta ordre a Gerd Wiesler, capità de l´Satasi. Aquest fa realitat l´ordre i crea un ambient de supervisió total en l´apartament de Dreyman.

2ª Part: Ascens:

Des del moment en que Georg Dreyman s´entrevista amb Alfred Jerska, veterà director de teatre, represaliat per les seves idees polítiques, fins que un nen li pregunta a Wiesler, a l´ascensor de casa seva, si ell treballa a l´Stasi. Entre aquests dos mements Wiesler s´adona que el Ministre de Cultura té una agenda oculta. Ha ordenat espiar a Deryman perquè, si l´arresten, i sabent la dependència de Christa-Maria Sieland, amant de Dreyman, té alguns fàrmacs, podrà convertir-la en la seva amant. Aquesta revelació fa que la cadena de comandament canviï, pel desengany que l´eficient Wiesler experimenta, al comprobar la corrupció del Ministre.

3ª Part: Clímax:

Des del moment que el veterà director Alfred Jersja es suïcida fins que el tient coronel Grubits cita a Wiesler per a una entrevista. Georg Dryman està disposat a escriure un article per a una revista de la RFA en la que explica l´onada de suïcidis a la RDA. En aquest objectiu l´ajudarandos amics seus però, sobre tot, i sense que Dryman ho sàpiga, l´eficient Wiesler, disposat a lluitar contra la corrupció del Ministre. L´article surt publicat i el Ministre ordena identificar i detenir l´autor de l´article o Grubits pagarà les conseqüències. Grubits deté i interroga a Christa-Maria, qui revela l´assumpte de l´article a canvi que la deixin seguir actuant. La policia registra el pis de Dryman, però no troba l´article sinó únicament molta literatura occidental.

4ª Part: Descens:

Des del moment en que Grubitz li ordena a Wiesler que interrogui a Christa-Maria per extreure-li més informació, fins que Grubitz li diu a Wiesler que la seva carrera ha acabat. Wiesler interroga a Christa-Maria i aquesta li revela on es troba la màquina d´escriure. Inmediatament, Wiesler surt cap al pis de Dryman i treu la màquina d´escriure, de manera que l´equip de l´Stasi no la troba. Grubitz dedueix que ha estat Wiesler l´autor de l´encobriment i el despedeix. En aquest periode d´aquell dia figura que Gorbachov ha estat elegit Secretari General del Partit Comunistga de la Unió Soviètica.

5ª Part: Desenllaç:

Des del moment en que ens mostra que Wiesler porta treballant prop de cinc anys en una estafeta de correus, fins que compra el llibre Sonata para un hombre bueno i s´adona que Dreyman li ha dedicat el llibre utilitzant el codi que Wiesler tenia quan treballava a l´Stasi. Enmig d´aquests fets, hi ha una cadena de reconeixements. Ha caigut el mur. Dreyman es troba en un teatre amb l´ex-ministre de cultura y aquest li comunica que tenien el seu pis ple de micròfons i que ho sabien tot de la seva vida. Així buscarà el seu expedient i conoeix qui és en realitat l´home que l´espiava i que el va salvar. El resultat és que decideix escriure un llibre sobre l´home que va protegir la seva vida.



[1] CIC. Cuadernos de Información y Comunicación. 2007, vol 12 119-135

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada