1- Sincerament no crec que el problema essencial sigui si tenim o no les institucions per a un govern del món, sinó que crec que cal dotar a les institucions que ja tenim dels mecanismes per a fer-ho possible, entenent, està clar, que aquest govern de la globalització s´ha de fonamentar en valors de justicia social, equitat, igualtat de drets i deures, pau, llibertat, solidaritat i respecte als drets humans fonamentals. És per aquest motiu que cal una real transformació d´aquestes institucions la legitimitat dels quals estigui no solament en el governs sinó també en la participació activa de la societat. Actualment l´ONU en el seu funcionament o organigrama és impotent per a poder afrontar els problemes derivats de la globalització, fet que no implica que cal eliminar-la sinó transformar-la, dotant-la d´una constitució que serveixi realment per a convertir-se en un govern del món al servei de les persones sense que aquest fet impliqui l´eliminació d´estructures nacionals, estatals o locals.
2- Una altra decisió fonamental per a un real govern democràtic del món seria condenar el deute extern que actualment funciona com a instrument de domini i imposició dels països rics sobre els pobres, així com una reparació dels deutes històrics, socials i ecològics provocats per els països rics cap als pobres. No és possible un govern del món si es manté aquests lligams.
3- Eliminar els paradisos fiscals, element clau de l´especulació financera, així com sotmetre a totes les empreses, també les multinacionals, a les lleis dels estats. Prioritat a la solidaritat del Nord amb el Sud, canviant les regles que regeixen l´economia internacional.
4- Eliminar la privatització dels recursos naturals (com l´aigua) i dels bens públics (l´educació, la sanitat, etc...).
5-Educar a la població vers un consum responsable, just i solidari, que afavoreixi el respecte al medi ambient i als drets de les persones. Cal una transformació dels estils de vida, els valors i el sistema de necessitats que permeten la reproducció de la civilització capitalista.
6- El PIB no pot ser l´element que indqui els progrés d´un país, sinó que és fonamental incorporar elements medioambientals, socials i culturals que determini un compromìs per a millorar el benestar col.lectiu.
7- S´ha de lluitat per aconseguir la suficiència alimentària de tots els països enfront el poder del comerç internacional. No és possible pensar en un món en pau, solidari i just si una part molt important de la població es mor de gana.
8- Eliminar les patents, especialment en els productes de primera necessitat i en l´àmbit de la sanitat.
9- Aturar la carrera armamentística i eliminar les estructures de les aliances militars, així com els embargaments comercials. Es fa imprescindible una desmilitarització, una reducció de les despeses en armament i transferència d´aquestes despeses a projectes de lluita contra la pobresa.
10- Uniformitat de drets de totes les persones en qualsevol punt del planeta, eliminant legislacions racistes o discriminatòries de qualsevol tipus.
11-Potenciació de mitjans de comunicació independents dels poders econòmics i polítics, eliminant la concentració dels mitjans de comunicació, afavorint la llibertat d´expressió.
12- Accés gratuït als recursos que les noves tecnologies permeten. Educació Universal en les TIC.
13- La diversitat cultural, religiosa,ideològica, etc.. ha de servir per a potenciar el diàleg i la comunicació entre tots ells i no la imposició d´una sobre l´altra.
14- Potenciació dels grups independents que existeixen i que tenen com a propòsit la defensa dels drets humans, el medi ambient i compromesos amb la democràcia, la multiculturalitat, la pau i l´elininació de la pobresa.
15- Potenciació de tots els instrument que donen veu als ciutadans de base com poden ser referèndums, consultes populars, etc...Es tracta d´aconseguir que el ciutadà pugui intervenir en les decisions polítiques més sovint i amb més efectivitat, en comptes de limitar-se simplement als comicis electorals. En aquesta línia, les TIC permeten formes de participació ciutadana en la gestió de la informació i el control del poder polític, esdevenint un instrument molt adequat en el qual practicar la democràcia participativa. En aquest sentit s´ha de potenciar el protagonisme de la societat civil com a fonament pràctic d´una democràcia participativa i com a antídot enfront una democràcia d´èlits exclusivament fonamentada en el sufragi universal i en el pluralisme partidista en els Parlaments.
16- Tenir present que l´Estat ha de compartir protagonisme amb altres agents de caràcter política (els governs regionals, autonòmics i nacionals no estatals) i de naturalesa no política ( les diverses confessions religioses, les organitzacions no governamentals, etc...).
17- Potenciar polítiques que estiguin al servei de la pau mundial, evitant polítiques imperialistes i avançar en polítiques d´interdependència, equitat i solidaritat mútua, que estiguin al servei del desenvolupament de tot el planeta superant les diferències econòmiques actuals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada