dimecres, 14 d’octubre del 2009

globalització6

El model econòmic neoliberal fonamentat en el fenomen de la globalització ha comporat un augment imparable de les desigualtats socials i econòmiques entre les persones i entre els països. Aquest fet comprovable empíricament ha de fer repensar moltes de les idees base sobre les que es fonamenta el nostre model econòmic, polític i social i, en la mesura del possible, erradicar la pobresa i la desigualtat entre les persones, més si tenim en compte que avui en dia al món es fabrica i es produeix més bens dels que calen per alimentar a tots els éssers humans, i si tenim en compte que aquesta desigualtat acaba generant guerres, conflictes i violència de tot tipus.

Tenint en compte aquests elements crec que és evident la necessitat d´iniciatives reals, efectves per erradicar aquesta fractura social entre rics i pobres, entre aquells que tenen accés als bens bàsics i els que no, entre aquells que tenen una accés real a l´eduacació i els que no. L´educació no pot quedar reduïda ni en el temps ni en l´espai, no pot ser present només en un món. L´educació ha de ser per a tothom i ha de ser de qualitat i que respongui a la ràpida evolució dels coneixements i de les tècniques, que possibiliti l´accés a les noves tecnologies de la informació i de la comunciació

Ara bé, aquest nou contracte social hauria d´incloure també un nou pacte pel que fa referència a l´explotació dels recursos naturals. Avui en dia ja sabem que el nostre planeta és vulmnerable i que té limitades possibilitats de regeneració. Els models de desenvolupament dels països occidentals no són universalitzables sense amenaçar la supervivència de la bioesfera. Cal un pacte que no bloquegi el creixement dels països en via de desenvolupament i que, per altra banda, eviti esdevenir presoners de processos incontrolables i irreversibles, apostant pek desenvolupament sostenible i pel consum responsable.

Per últim crec que ha de ser absolutament imprescindible en aquest pacte social incloure la promoció del valor de la pau, l´aplicació efectiva i real de tots els drets humans, la promoció del diàleg entre tots els membres que conformen la societat, la disminució de la despesa militar i posar altre cop a l´individu en el centre de tota l´activitat humana ja sigui de caire econòmic, polític, financer o social, que limiti el poder del mercat i que doni suport a les formes de comerç just i distribució equitativa de la riquesa posant al servei de tots la globalització, així com combatre el poder dels grans grups financers i les multinacionals en el disseny de l´activitat econòmica.Per últim, aquest pacte social també hauria d´incloure una promoció d´una ciutadania més participativa, solidària i responsable.

En conclusió, no sols crec que seria bo un pacte d´aquestes característiques, sinó que el crec imprescindible. El no posar-lo en pràctica comportarà per a les generacions futures situacions catastròfiques, dramàtiques per al conjunt del planeta i de tota la població humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada