dimecres, 21 d’octubre del 2009

8-BREU INTERPRETACIÓ BÍBLICA DE LA PEL.LÍCULA

Tenint en compte que sóc un alumne de l´IREL i que aquest curs també està organitzat per l´IREL, he cregut convenient fer una petita referència religiosa, creient, cristiana de la pel.lícula. Dir també d´entrada que tota comparació d´aquest tipus sempre pot anar més enllà del que seria lícit, és per aquest motiu que demano disculpes ja d´entrada. Tot i això, crec que tota la realitat humana té clarament una lectura cristiana i, per tant, una lectura bíblica. Les properes línies mostren algun petit aspecte de relació concordant entre ambdos elements, la pel.lícula i la mateixa Bíblia.


1. La traïció de Christa-Maria versus la traïció de Judes: Salvant totes les distàncies, cal adonar-se com Christa-Maria, que és la companya de Dreyman, traïciona a aquest, revelant el lloc on guarda la màquina d´escriure a canvi únicament de poder seguir actuant, és a dir, a canvi de mantenir l´honor i la fama que tenia. Judes traiciona a Jesús a canvi d´unes poques monedes. Tots dos traicionen a aquelles persones que més els estimen per quelcom material i perdent la seva llibertat. Si la Bíblia ens mostra com l´amor autèntic és el que ens fa lliure, la traició representa la pèrdua de la llibertat per quedar en mans del mal, i al no poder gaudir de la llibertat i quedar en mans del mal, l´individu (Judes a la Bíblia i Christa-Maria a la pel.lícula) no veuen altra solució que el suïcidi, ja que no poden conviure amb ells mateixos, no poden mirar-se al mirall, no poden conviure amb l´esperit que porten dins. També coincideix el fet que igual que Judes és perdonat per Jesús (fet que augmenta el sentiment de rebuig cap a si mateix que tindrà Judes) Christa-Maria també es perdonat pel seu marit, primer per la seva infidelitat sentimental-sexual i més endevant per la seva traïció envers l´Stasi, fet que augmenta el malestar de Christa-Maria també amb ella mateixa.
2. Els dolents són els “durs de cor”: A la Bíblia els personatges que surten més mal parats són els durs de cor i els rics. A la pel.lícula també els durs de cor i els poderosos són els pitjors caricaturitzats. En els dos casos els pecadors i especialment aquells que reconeixen els seus pecats són mostrats com a persones humanes, amb valors, amb sentiments i que al veure i reconèixer els seus pecats fan que aquests no els dominin sinó ells dominin el mal. En canvi els poderosos i durs de cor són esclaus del mal, del pecat i ni tant sols se n´adonen d´aquest fet. El Ministre de Cultura de la pel.licula és el màxim representant d´aquest col.lectiu com en la Bíblia surten els fariseus i els rics. En canvi, Christa-Maria representa el publicà, el pecador que se sent pecador i obre el seu cor a Déu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada