divendres, 9 d’octubre del 2009

Globalització4


És evident que la globalització ha generat uns problemes d´enorme trascendència, però també ho és que mai com ara tenim els instruments per a lluitar per a solucionar certs problemes a nivell global, mundial. A continuació mostraré les oportunitats més evidents que ofereixen les TIC en concret i la globalització en general per a contruir un altre món i mentalitzar-nos que aquest altre món és possible. En cap cas hem de caure en la satanització (tecnofòbia) i l´optimisme (tecnofilia) sinó el que ens interessa és comprendre bé les transformacions i les seves oportunitats

1- Les TIC, factor clau en el procés de globalització, ofereix algunes oportunitat que caldria explotar. En primer lloc possibilita el que s´ha anomenat democràcia electrònica que consisteix en utilitzar les noves tecnologies per a fer arrivar al govern o als polítics les opinions dels ciutadans sobre aspectes d´interès general, intervenint així en els projectes de llei i afavorint la trasparència i el control del poder polític, aproximant els governants als governats i augmenta el grau de legitimitat de l´activitat política.

2- Les TIC també poden afavorir la democràcia directa amb la finalitat de recollir l´opinió del ciutadà en qüestions concretes, en referèndums, així com el vot electrònic que facilita les consultes populars.

3- Una altra oportunitat que no podem perdre de vista és la capacitat de sensibilització massiva i inmediata que permeten les TIC. Així campanyes d´Amnistia Internacional o moviments pacifistes han aconseguit mobilitzacions massives i amb una gran capacitat de reacció.

4- No podem oblicar tampoc la possibilitat de difondre missatges d´intervenció i informació que han de portar a una ciutadania més informada, crítica i cosmopolita, aconseguint una ciutadania que, sense perdre el sentit de pertinença a una determinada comunitat política-cultural, trascendeix els límits de l´Estat mateix i hauria de fer seus els interessos, drets i deures de tota la humanitat. No podem oblidar que com més informació tinguem, més possibilitats tindrem de desenvolupar la nostra llibertat de pensament, consciència i acció.

5- Res com el coneixement de l´altre, la intercomunicació i el diàleg pot comportar l´eliminació de falces creences, de prejudicis i de tòpics que res tenen a veure amb la realitat. La globalització ens pot fer mirar al l´altre com un ésser humà, superant velles reserves i clixés i, per tant, sensibilitzar-nos per la seva realitat, per les desigualtats i per la manca de drets que puguin patir, així com valorar les diferències com a mostra de la riquesa cultural de l´espècie humana.

6- El fenomen de la globalització ha comportat que el món s´ha fet petit i que qualsevol succés en un lloc del planeta es converteix en un fenomen proper i, per tant, facilita o hauria de facilitar la reacció internacional immediata (com en els casos de catàstrofes que últimament han succeït).

7- Una altra oportunitat és la treballar conjuntament tota la població mundial en les idees per a transformar aquesta realitat i aquest model global, evitant que cadascú faci “la guerra pel seu compte”, compartint idees, projectes i iniciatives.

8- En un món on la mobilitat de la població és un fet innegable i cada cop més freqüent, les TIC afavoreixen el fet de mantenir el contacte amb amics, familiars, companys, etc evitant la pèrdua de contacte i l´oblit.

9- La creació d´una “àgora global” permet una riquesa en els debats com mai s´havia vist fins ara, així com mantenir un debat en temps real amb tots els agents de la comunicació, sense esperar a la seva publicació, a més de ser una forma de comunicació barata.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada