dimarts, 20 de març del 2012

la poesia patriòtica (1)

LA POESIA I LA QÜESTIÓ NACIONAL CATALANA

Tot i que d´entrada podria pensar el contrari no és fàcil abordar el tema de la relació entre Catalunya i la poesia. En primer lloc, i fonamentalment, perquè és un tema polièdric, amb molts matisos, tots ells fonamentals i gens anecdòtics, i amb una riquesa de temes i formes que el fan un tema essencial de la nostra poesia. Aquest fet, però, es veu a més a més àmplament enriquit pel fet que la poesia és un gènere literari que al nostre país supera el promig de moltes de les literatures europees que ens envolten. Un nombrós nombre que no sols fa referència a la publicació sinó també a la seva lectura i popularitat. No deixa de ser sorprenent, si tenim en compte el que passa a les literatures del nostre entorn, que la majoria dels escriptors més populars al nostre país són poetes. És difícil breument explicar aquest fet, però crec sincerament que no es pot deixar de banda que la poesia ha estat, des del principi dels temps, el gènere literari preferit per tal d´expressar els sentiments i les emocions més personals, més íntimes i fer-ho d´una manera més intensa. I, en aquest sentit, no podem oblidar que la qüestió nacional no deixa de ser una qüestió emocional, sentimental a la que la majoria dels poetes, d´una manera o una altra, s´han enfrontat, enfortit pel fet que els poetes, al nostre país
Per tal d´analitzar aquest tema em permetré no fer una conferència teòrica sinó més aviat exemplificar amb un conjunt de poesies, barrejant-ne de conegudes amb altres menys conegudes o menys populars, els trets característics del catalanisme català passat pel sedàs de la poesia.
Ara bé, seria pretenciós pensar que la poesia catalana tracta el tema de l´amor al país d´una manera absolutament original. Per tant, voldria aprofitar aquest espai i la invitació d´Ómnium conjuntament amb l´Associació de Veïns de Pardinyes per fer un repàs dels elements característics d´aquest sentiment, molts d´ells comuns a altres literatures, i com han estat tractats al llarg de la història de la literatura catalana.
Quins són aquests elements? Els clàssics són la demostració de l´amor a la terra, l´aire i el mar (la glorificació del paisatge), l´enaltiment de grans personatge i de grans fites històriques del país, l´amor a la llengua, l´enaltiment d´esdeveniments bèl.lics, la indentificació amb la cultura i la llengua pròpia i el somni d´un futur gloriós.
Ara bé, també seria ingenu si oblidés que també un dels trets del nostre univers poètic no és altra que el de la relació de Catalunya amb Espanya, una relació no sempre bona i on tradicionalment els poetes han remarcat la voluntat d´una entesa cordial, amb el reconeixement i respecte de la identitat de Catalunya i Espanya però que molt sovint aquest desig es veu defraudat i s´acaba obtant, molt sovint o per un pesimisme frustrant o per la via de la independència com més endevant veurem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada