dimarts, 20 de març del 2012

democràcia i demogògia (6)

També voldria indicar, seguint els posicionament de Walzer, que una societat forta no implica la desaparició de l´Estat i de la seva estructura burocràtica. Societat civil i Estat ha de relacionar-se mútuament, es necessiten mútuament i una i l´altra no sols s´han d´ajudar sinó col.laborar i potenciar-se mútuament.
Per portar a terme aquest projecte és fonamental una descentralització del poder (que impliqui una aproximació d´aquest del ciutadà), un control del mercat per part de la comunitat i no per part de grups reduïts multinacionals i una obertura a la pluralitat ideològica de projectes socials, ètics i polítics.
Par tal de poder portar a bon terme una democràcia real cal també una autència democràcia econòmica i social, que enforteixi la llibertat de cada individu per tal que pugui decidir els camins de la seva realització personal, segons els seus propis interesos, aspiracions i capacitats; i no podem negar que avui en dia, ens trobem molt lluny, massa lluny, d´aquest objectiu.
No hem d´oblidar que la democràcia real no pot resoldre tots els problemes i conflictes socials, però sí és veritat que hauria de donar als ciutadans oportunitats perquè, amb consensos, siguem tots protagonsites i no solament espectadors, i, entre tots, busquem solucions respectant els interesos i opinions de les minories i de cada persona.
Aquest camí és lent, ple de dificultats i entrebancs perque comporta saber escoltar tots els matisos, totes les veus, tots els accents, tolerar i respectar l´adversari i les opinions disidents; controlar al govern i als seus agents, crear les condicions socials per tal que tots els ciutadans puguin participar d´una manera activa, expresar-se i contribuir en la presa de decisions de la col.lectivitat. Un camí que no té, ni hauria de tenir, una meta prefixada, sinó sotmès a la voluntat de la àmplia complexitat de la realitat plural de la ciutadania i un retorn a allò més essencial del concepte ideal de democràcia, un retorn a un sistema on la sobirania retorni al poble i on aquest participa i és responsable en la presa de decisions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada