dimarts, 20 de març del 2012

democràcia i demogògia (3)

La democràcia liberal s´ha imposat i s´ha quedat sense alternativa i aquesta manca d´alternatives ha provocat el descrèdit encara més gran de la política en tant que ha quedat anul.lada la capacitat de prendre desicions i per tant la mateixa llibertat, així com la mort real de les ideologies. Una mort que ha comportat també la mort de l´intel.lectual perquè, tot i que aquest ha assolit les tasses de llibertat més gran de la història no està tant clar si la seva tasca prinicpal, la d´exercir el pensament crític, és possible, no queda clar si la llibertat de pensament és possible en tant que no queda clar si són possibles alternatives, si és possible construir una alternativa al model neoliberal o si, com diu un frase-eslògan, un altre món és realment possible. És possible pensar un món diferent, alliberant-nos de les pressions, les intimidacions i la manipulació.
Podem concloure en fortes crítiques al model neoliberal, però quin model ens alliberarà del seu domini imperial? I arribats en aquest punt trobem un altre argument per a defensar el domini actual de la demagogia com a règim dominant. El teòric enemic del neoliberalisme, l´esquerra política, té realment un discurs alternatiu? Té l´esquerra un element edificant des del que sigui possible construir un nou edifici? Té un component moral, en l´actualitat, l´esquerra?
El neoliberalisme no es rodeja d´una aureola de moralitat i, en aquest sentit, és inmune a un conjunt de critiques de tall moralistes, però l´esquerra, que sí es vol rodejar, d´aquesta aureola ètica queda indefens davant les seves contradiccions i les seves incapacitats i contradiccions. El naufragi de l´esquerra ha comportat també el naufragi de la pròpia democràcia, no perquè identificar esquerra amb democràcia i dreta amb totalitarisme (fet que la història ja ens ha demostrat que no és real) sinó perquè el naufragi de l´esquerra ha comportat la mort de la pluralitat ideològica i política i, per tant, també la mort de la llibertat i la nació.
La caiguda del mur va comportar que l´esquerra acceptés, amb més o menys matissos, l´ideari econòmic liberal i fent això ha destruït la seva capacitat per a construir una alternativa, per a portar a terme un canvi profund de la societat i, és evident que si l´esquerra no provoca una transformació real de la societat, no deixa de convertir-se en una imitació molt mediocre de la dret i, arribats en aquest punt, és evident que sempre és millor l´original que una imitació barruera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada