divendres, 21 de gener del 2011

L´abús de poder

RESUM DE LA CONFERÈNCIA


La dra. Montserrat Esquerda va realitzar la conferència sobre l´abús de poder reflexionant bàsicament sobre 5 grans qüestions:
-Què és el poder?
-És dolent l´afany de poder?
-És natural el poder?
-Per què ens sotmetem tant fàcilment al poder?
-El poder és sempre abús de poder?

La conferència és va iniciar reflexionant qui té realment el poder en l´actualitat i contraposant-ho amb un problema fonamental com és el de la fam, fent observar que l´esquema nord-sud és capdal per tal d´entendre la situació actual.
Segons la Dra Esquerda el poder té avui en dia dues característiques fonamental: per un costat es difumina, es despersonifica, perd el nom, no té cara i, per tant, es desvincula de la resta. Per un altre costat es concentra, el poderós és cada cop més poderós (en aquest sentit indicar que 25 persones tenen el 40% de la riquesa mundial).
Qui lidera el poder en l´actualitat? Com és fàcil d´observar avui en dia el poder s´ha desplaçat. En aquest sentit trobem tres grans esferes de poder:
1. En primer lloc indicar que el poder es centra cada cop més en el poder econòmic i menys en l´estrictament polític. Aquest poder econòmic no vol conquerir països sinó mercats, tot i que sovint una cosa comporta l´altra. També indicar que l´empresa té el seu poder no per l´activitat empresarial sinó en funció del valor de les seves accions, el seu valor estrictament monetari. Així el poder desplaça el grup empresarial. El mercat governa i el poder polític gestiona.
2. El segon gran poder és el dels mitjans de comunicació format per grans grups que concentren molts mitjans i que ens filtres la informació deixant de banda una de les seves funcions bàsiques com la de control dels altres poders. Especial atenció destaca el paper de la xarxa que ens permet saltar aquests grans grups tot i que al ser tant inmensa el risc de perdre´s és molt gran.
3. El poder polític: Partits polítics, organitzacions socials, sindicats, etc...La pregunta és si realment vivim en una democràcia o en una oligarquia. El que va posar de manifest la conferenciant és que ens trobem en una societat amb una societat amb dues classes ben diferenciades, una classe activa de poder i una altra classe purament espectadora.
Pel que fa referència a l´abús de poder indicar que la Dra. Esquerda va posar de manifest com no sempre l´abús de poder és impersonal sinó que molt sovint és personal, és a dir de gènere, generacional o a la mateixa escola o lloc de treball. Així ens trobem que l´abús de poder es dona de forma doble, per un costat el poder del mercat i per un altre el poder que n´anomena social. També és important destacar que aquest abús de poder sol produir un efecte cadena, de manera que una persona que pateix l´abús de poder, en un altre context es pot convertir en abusadora.
Ara bé, què és el poder?
La conferenciant va definir el poder com la capacitat d´influir en altres o alguna cosa. Aquest poder ve donat per:
-La relació.
-La riquesa.
-La posició social
-El coneixement
-La tècnica del poder
-El control.

A continuació va iniciar la reflexió sobre si és inherent a l´home el desig del poder. En aquest sentit va posar sobre la taula la reflexió filosòfica i psicològica sobre la bondat o maldat humana. Així la Dra. Esquerda va analitzar des del plantejament nietzscheà de la voluntat de poder, com el mateix tema en Adler i el seu lligam amb el desig de superació fruit del sentiment d´inferioritat i, per tant, fruit d´una situació que podríem anomenar patològica, la voluntat de plaer en Freud, passant per la coneguda piràmide de Maslow.
Després d´aquest plantejament la conferència va analitzar els mecanismes que utilitza el poder i, concretament, es varen indicar concretament tres: la força/autoritat, la destructivitat (fruit de la submissió) i la conformitat.
Ara bé la pregunta important és perquè ens sotmetem tant fàcilment al poder. La resposta que ens proposa la conferenciant és la por a la llibertat. En aquest sentit la reflexió sobre dues novel.les com són “Un Món Feliç”i “1984” em sembla un exemple molt oportú. Ara bé, no cal anar a la literatura, la realitat és prou dura i verídica. El nazisme n´és un exemple prou proper per veure com es produeix l´abús del poder fruit de la submissió dels seus ciutadans.
Un altre perill que comporta la conformitat és la pèrdua de llibertat, però també cal dir que més llibertat no vol dir més autonomia. També aquesta conformitat es pot observar en algunes relacions interpersonals com és la relació pare-fill. Aquesta conformitat està creada fonamentalment pels mitjans de comunicació i la publicitat que més que informar el que fan és donar forma que ens condueix al consumisme.
Un altre factor que afecta en les relacions de poder és la por, que ens allunya de la realitat i provoca ansietat.
Un altre aspecte que cal tenir en compte són els automatismes que tots els humans anem adquirint. No tot el que fem ho podem racionalitzar de manera que fem agrupacions, associacions i que sorgeixen, originen i creen de manera inconscient i que són de caràcter adaptatives).
Per últim la conferència va analitzar si el pode és sempre abús de poder. La Dra. Esquerda va indicar que si bé alguns plantejaments filosòfic-polítics com l´anarquisme de Bakunin afirmen que tot poder és abús de poder i la creença per part de plantejaments prou destacables que el poder té tendència a corrompre i el poder absolut té tendència a corrompre absolutament; la realitat que és el poder el podem entendre com a servei, una estimació, un acte de respecte i un reconeixement i que, per tant, no sempre el poder es abús de poder.
També va indicar la necessitat de revisar la relació de cadascú amb els altres i la necessitat de l´existència de mecanismes de control que revisin l´exercici del poder i també una revisió del silenci i pendre consciència i responsabilitzar-se per la part que ens toca.
En definitiva, perquè el poder no sigui abús de poder cal acció i compromís.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada