diumenge, 23 de gener del 2011

escatologia 1

Quan un es troba en la disjuntiva de triar un llibre sobre el que ha de fer un treball, el primer que ha de tenir clar és el criteri o les raons que han de portar a un a la seva elecció.
En aquest cas la meva opció va ser prou clara des del moment en que vaig tenir l´oportunitat de conèixer la bibliografia. El llibre de Joseph Ratzinger complia dues condicions que em semblaven fonamentals a l´hora d´elegir el llibre de lectura. En primer lloc, i des de fa molt de temps, és reconeguda la importància de J. Ratzinger com un dels teòlegs més importants i amb més influència en el camp teològic i intel.lectual en general de finals del segle XX. Els seus biògrafs i intèrprets arriben inclús a considerar-lo la persona que va tenir més influència en el pensament teològic (i per tant també en les seves decisions sobre el funcionament de l´esglèsia i el missatge a transmetre) del papat de Joan Pau II. Ara bé, a aquest fet, que si sol ja tindria prou pes per a justificar la seva elecció a l´hora de fer el treball, cal afegir-hi un fet clau com és la seva elecció com a nou Bisbe de Roma i, per tant, nou cap de l´esglèsia catòlica des de l´any 2005. A nivell personal em sembla molt interessant conèixer el pensament del nou Papa Benet XVI en un tema tant present i debatut en l´actualitat com és el tema de l´escatologia.
Pel que fa al treball, la lectura d´aquest llibre em suposà un repte prou important. L´escatologia no és un tema fàcil dins l´anomenada teologia dogmàtica, un tema que, per cert, té unes implicacions que van més enllà de la simple comprensió d´uns quants conceptes, sinó que afect a aspectes fonamentals del nucli dur de la teologia cristiana (segons la meva modesta manera de veure aquest aspecte de la doctrina cristiana). Segurament per aquest motiu la literatura teològica sobre l´escatologia en l´actualitat és molt àmplia i no sempre coincident al llarg de la història, mostrant d´aquesta manera les diferents visions i interpretacions que hi ha hagut al llarg de la història de la teolgia del sentit últim del cristianisme.
Aquest treball, que ja des d´un bon començament, vol presentar-se amb tota la modèstia que m´és possible expressar, pretèn, bàsicament, mostrar el pensament, les reflexions i les conclusions de J. Ratzinger sobre els aspectes essencials de l´escatologia. Ara bé, degut a la mateixa naturalesa del llibre, serà imprescindible mostrar molts altres plantejaments que hi ha hagut al llarg de la història, així com la valoració que Ratzinger en fa d´ells.
També vull indicar en aquesta introducció (no cal dir que tant les conclusions com les valoracions es faran, com no pot ser d´una altra manera, al final del treball) que en tot moment em referiré a l´autor com a J. Ratzinger evitant en tot moment el nom de Benet XVI. El motiu d´aquesta elecció es degut en que en el moment d´escriure el llibre no era encara Sant Pare i en segon lloc perquè el llibre exposa fonamentalment la visió de la qüestió que en té un teòleg com a teòleg i no com a cap de l´esglèsia catòlica. Utilitzar el nom de Benet XVI podria comportar confusió i obrir debats que no són els que aquest llibre es proposa estudiar.
A nivell més metodològic indicar que el treball seguirà l´esquema del llibre i respectarà en tot moment la terminologia utilitzada per l´autor, deixant les opinions personals i les valoracions per al final, en un apartat al final del llibre.
També m´agradaria senyalar que en alguns moments del treball serà inevitable consultar bibliografia complementària (no en un nombre quantitativament significativa) però segurament el lector del treball en podrà observar les fonts. Aquest fet es degut a que la complexitat de la terminologia i l´abast a l´anàlisi històric i bíblic que fa Ratzinger, farà necessari la consulta d´altres materials per tal d´acabar d´entendre les paraules i el missatge de Ratzinger.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada