divendres, 12 de febrer del 2010

Ensenyament i Llavaneres

Quan l´actual alcalde es va adjudicar, a més de l´alcaldia, la regidoria d´Educació/ensenyament vaig tenir una doble sensació. Per un costat sorpresa, perquè no em constava que tingués una preocupació en aquesta àrea. En la seva etapa de regidor no havia fet intervencions que denotés un interès per canviar una dinàmica de molts anys de convertir la regidoria d´ensenyament en una regidoria "florero" i de simple relacions públiques.
Ara bé, és cert que també vaig tenir una alegria, ja que creèia (digueu-me innocent) que si s´autoadjudicava aquesta regidoria seria per donar-li un impuls.
La realitat és que la seva gestió no ha cobert les meves espectatives. A part de recòrrer al brillant acte d´imaginació de "tirar de la cartera" per solucionar el problema de llar d´infants ubicada a Sant Pere, o a altres solucions per l´estil, tota la resta és un immens forat negre, continuant amb la manca de previsió, la política del qui dia passa any empeny i de la de convertir encara més aquesta regidoria en una regidoria per autofotografiar-se i de relacions públiques.
En l´àmbit de l´ensenyament/educació cal un canvi d´orientació important i, en primer lloc, ja és hora que l´Ajuntament conjuntament (repeteixo Ajuntament i conjuntament) amb la societat civil pressioni al Departament d´Educació per tal d´aconseguir cicles formatius. Evidentment primer s´ha de fer una anàlisi seriós de la realitat local i comarcal per tal de veure quina és la millor proposta i després consensuar-la amb el conjunt de la població. Un cop s´hagi fet això, caldrà mantenir conjuntament una pressió constant al Departament.
Es miri per on es miri limitar l´oferta educativa al Batxillerat és això, limitar, i la situació econòmica, així com el propi model econòmic, no entèn de limitacions. L´Ajuntament ha de possibilitar en primer lloc en primer lloc la igualtat d´oportunitats de tots els joves del nostre poble, ha de garantir que tinguin tota l´oferta possible i que aquesta sigui la més gran perquè també siguin grans les portes que puguin obrir per tal d´encaminar el seu futur. Totes les dades actuals ens mostren com els joves que acaben els estudis de cicles formatius (especialment de grau formatiu) tenen una ràpida entrada al món laboral. Si això és així com és que les nostres màximes autoritats locals no fan una aposta decidida en aquesta direcció? Crec que falta sinsibilització sobre la importància de tenir cicles formatius al nostre poble i que la gent que n´és conscient també faci pressió a l´Ajuntament encara que sols sigui per veure que aquesta regidoria no és una regidoria florero i de relacions públiques

1 comentari:

  1. Totalment d´acord amb tu Josep: Es evident que una de les mancances educatives en aquest poble es aquesta que tu dius. Però sembla ser que ningú aixeca la veu, ni tan sols els docents de l´institut els quals unicament informen als alumnes de 3 i 4art d´ESO del batxillerat i deixen molt de banda tot el que te que veure amb la Formació Professional. Els resultats els he vist ben a prop, a casa meva. S´ha d´informar mols més al alumnes de totes les possibilitats actuals perque no segueixin la inercia dels seus companys i continuin amb estudis que no podran seguir. En aquests casos es important tenir al teu costat un mestre o tutor competent i honest que t´aconselli. Desgraciadament, a mi no m´ha passat això i s´ha traduit en 2 anys perdent el temps.

    ResponElimina