divendres, 27 de gener del 2012

Societat actual (1)

EXPLICA LES 5 CARACTERÍSTIQUES DE LA SOCIETAT ACTUAL

No és fàcil indicar solament 5 característiques de la societat actual ja que la tria es veu, inevitablement, influenciada per factors personals. Tenint, doncs, present, aquesta circunstància la meva elecció és:
-En primer lloc la substitució del domini d´una economia productiva per un domini de l´economia especulativa. Cada cop més es fa més evident que qui controla el poder ja no són tant les grans empreses multinacionals sinó els moviments especulatius que ja avui en dia tenen el poder d´esfonsar una gran empresa o, inclús, un govern. A més a més aquests grups d´especulació financera tenen la particularitat que els seus guanys no sempre van lligats o una bona situació de l´economia productiva, sinó molt sovint quan pitjor vagi aquesta més guanys obtenen els especuladors que, fins i tot, arriben a apostar fort perquè empreses o països empitjorin la seva situació perquè així els seus resultats econòmics són millors.
-La segona característica de la societat actual és el consumisme. Evidentment no és una situació nova però sí que ha anat a més. Amb una naturalitat que fa uns anys seria sorprenent la gent demana tot tipus de crèdit per finançar vacances, compres de reis, objectes de tot tipus, cotxes, etc… Un cop més l´aparença (recordant més a l´aristòcràcia del final de l´Edat Mitja) juga un paper essencial en el joc de les relacions socials per molt que aquesta afecti negativament a les relacions íntimes, familiars o a les necessitats individuals més bàsiques.
-La tercera característica és la multiculturalitat. És difícil no trobar un poble on entre els seus habitants no hi visquin habitants d´un munt de nacionalitats i cultures diferents. I aquest fenomen ja no estranya a ningú. A més a més només cal anar als carrers comercials o d´oci de qualsevol petita ciutat (ja no dir en les grans ciutats) per trobar restaurants representatius de cultures de mig món, tendes amb vestits propis de cultures llunyanes i estranyes, fa poc temps, a la mentalitat “autòctona”, escoltar tot tipus de llengües, veure tot tipus de dances i músiques, etc…
-La quarta característica és la de la globalització (especialment econòmica). Podem comprar i vendre productes de tot el món, fabricats en una part del món i distribuïts en un altre lloc, o, fins i tot, fabricat a diferents països.
-La cinquena característica és per un costat el desig de democràcia de molts llocs del món que contrasta amb una crítica al propi sistema democràtic dels països que tenen ja una tradició democràtica consolidada. Això ho veiem amb els moviments de contrastació social i política a Europa i als Estats Units, amb la baixa participació a les eleccions o amb l´augment de vots en blanc o nuls (amb la voluntat que siguin nuls). Aquest qüestionament no sols afecta al poder polític sinó també als sindicats i a tots els moviments més organitzats i amb un augment del prestigi de les ONG, certs moviments socials i associatius i a una pèrdua de valor de tot allò que fa referència a autoritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada