divendres, 27 de gener del 2012

La litúrgia com a festa (2)

Així,doncs:
-Tota festa ha de tenir una preparació prèvia,tant a nivell exterior com interior. A l´igual que en l´aniversari d´una persona no tot s´improvitza, la celebració de la litúrgia també ha de tenir una preparació tant material com espiritual. Però també destacar la preparació personal de la persona que assistirà a l´Eucaristia. Així no és d´estranyar que la gent es vesteixi d´una manera especial per assistir-hi igual que ens vestim especialment per assistir a missa. També cal preparació pels moments claus de la celebració, fet que s´aconsegueix mitjançant el silenci, la pregària, la comunió o l´acte penitencial.
-Tota festa és un acte d´amor. Tota festa d´aniversari és un acte d´amor envers la persona que celebra els anys. Igualment tota missa en tant que memorial és també una prova d´amor
-Tota festa necessita una convocatòria. L´Eucaristia també necessita una convocatòria. El so de la campana, els avisos al taulell exterior de l´església i els que dóna el propi sacerdot en són els exemples principals. També seria important que, a l´igual que en una festa d´aniversari sempre ens acull algú que ens rep i ens dóna la benvinguda, també en l´Eucaristia (com es fan en alguns llocs) seria bo que algú rebés a la comunitat en l´Eucaristia ja sigui el responsable o bé una persona dedicada a aquesta responsabilitat.
-El lloc de la festa és fonamental. En aquest sentit, igual que es prepara la casa on es fa la festa, és imprescindible preparar l´església, hermita, Catedral, etc… on es farà l´acte litúrgic. Cal dir, doncs, que és imprescindible que algú prepari acuradament el lloc fent el servei de la comunitat.
-Sempre és necessari la presència d´algú que aglutini a tot el grup.
-Sempre és necessari valorar les festes. Igual que en una festa d´aniversari és important que tots els assistents valorin l´acte com a quelcom important per a ells i per l´anfitrió, és imprescindible que tots els celebrants de l´Eucaristia siguin conscients de la importància de l´acte que es celebrarà. -En tota festa és necessaria la participació personal de tots els individus. Els cristians hem de ser conscients que no podem viure sense la festa de l´Eucaristia, el mateix que l´Eucaristia no pot tenir lloc sense la comunitat. Aquest és el lloc privilegiat per a trobar-nos com a germans, per a celebrar en un ambient festiu la nostra fe.
-Tota festa comporta creativitat i llibertat. Ara bé igual que en l´aniversari no tot val, tampoc tot val en la festa de l´Eucaristia. Tampoc podem caure en convertir l´Eucaristia en un espectacle sagrat, un culte únicament exterior. Això succeïria si sols ens preocupem de l´extern, és a dir, d´arreglar les flors, l´ubicació de la gent, etc… oblidant que és una obra de Crist.
-Tota festa implica un sentiment de pertànyer a una mateixa comunitat. En tota festa s´ha d´experimentar el sentiment de comunitat. Aquest sentiment ha de ser clau en la comunitat cristiana quan s´agrupa per a la celebració litúrgica. La litúrgia, en tant que obra de Crist i de l´Església, és un signe visible de la comunió entre Déu i els homes. Per això la vida litúrgica implica una participació conscient i activa de tots els que ens reunim per a viure en comunitat, crear i evangelitzar.
-Cap festa pot tenir èxit si es fa per obligació, per llei. Hi ha d´haver, per tant, un sentiment de gratuïtat. En cap cas hem d´assistir a missa com un acte obligatori, pel simple fet que és un acte de precepte sinó que hi hem d´assistir amb l´esperit de joia, d´esperança i de felicitat. L´Eucaristia no pot ser el cumpliment legal d´uns rituals
-La manera de fer una festa expressa les idees, valors de cada moment històric. De la mateixa manera que la manera de celebrar els aniversaris han anat variant al llarg del temps, la celebració de l´Eucaristia també ha patit canvis importants, i en seguirà patint, des de la posició del prebere, a l´idioma utilitzat, alguns símbols, la introducció de música (especialment present en alguns països), etc… Aquests canvis mostren la vitalitat de l´Eucaristia i la seva encarnació en la història.
-Una real comunicació entre tots els participants de la festa. En una festa no té sentit que algun dels convidats quedi arraconat, en la celebració de l´Eucaristia s´ha de produir una total comunió d´esperit i de participació entre tots els participants. En aquest sentit és molt important la comunicació que s´estableix entre el prebere i la comunitat assitent a l´Eucaristia, ja que aquesta no és tracta d´un culte privat, no es tracta d´una vida espiritual individual en la que cadascú busca la realització dels seus gustos i fins i tot procura realitzar-los en privat.
-Cercar l´acord entre els membres que organitzen la festa. En un aniversari els membres organitzadors es posen d´acord en com fer-ho, quines cançons cal posar, etc…. En aquest sentit el prebere seria bo que escoltés als diversos grups perquè l´ajudin en la selecció dels cants, en els temes de l´homilia, en els missatges que cal donar al final de la missa, etc…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada