divendres, 27 de gener del 2012

La litúrgia com a festa (3)

Tota festa implica un trencament amb la vida corrent. La celebració d´un aniversari no és, ni pot ser, un simple dinar o sopar. Igualment la celebració de l´Eucaristia ha de ser un acte que ha de ser un trencament, deixant els problemes, les rivalitats a fora de l´església i entrar amb el cor, el cap i l´esperit amb la plena dedicació a l´acte que es va a celebrar.Tota festa, i en el cas de l´Eucaristia especialment, implica alliberar-se del temps i l´espai, és a dir, de la realitat inmediata.
-Tota festa implica té un llenguatge simbòlic i uns ritus que els membres de la festa coneixen. Així mateix tota festa té unes regles no escrites. Les festes tenen sempre un motiu i un contingut, no és un ritual buit, quelcom sense contingut ni sentit. Tot el contrari, és un acte vital, una manera d´estar en el món. La bufada d´espelmes, el pastel, el lliurement de regals són signes i símbols. L´Eucaristia també es troba plena de signes i símbols i és imprescindible que tots els assistents a l´Eucaristia haurien de conèixer i reproduir-los no automàticament i autòmatament.
-Cap festa ha d´implicar manipulació. Un aniversari no ha d´ésser el lloc d´un xantatge emocional ni d´engany. De la mateixa manere el prebere no ha de manipular emocionalment o intel.lectualment a assistents a l´Eucaristia. No és el lloc de fer arengues polítiques
-Tota festa té moments d´eufòria, d´exaltació combinats amb moments de meditació i reflexió. Igual que en la festa d´aniversari hi ha moments àlgids d´eufòria col.lectiva i altres moments en que tots reflexionem sobre la nostra vida, el nostre passat, present o futur. De la mateixa manera tota Eucaristia ha de combinar moments que porten els celebrants a la reflexió, a una mirada a l´interior de nosaltres mateixos i també moments d´alegria i d´eufòria i d´exaltació de la nostra fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada