divendres, 27 de gener del 2012

lo crestea. Eiximenis (3)

Com no podía ésser d´una altra manera Eiximenis té molt present la seguretat de la ciutat, fet evidentment, d´especial importancia si tenim en compte el context de l´època i un entorn bèl.lic constant. Per aquest motiu Eiximenis dedica especial atenció a la construcció de les muralles de la ciutat, des de l´alçada de les torres i els murs, el material a utilitzar, la mida dels carrers,etc.

“Lo mur deu haver en cascun angle principal un bell Castell. E cascun portal principal deu estar entre dues torres, e les torres deuen ésser pus altes e majors en los quatre portals principals, que en los altres menys principals. Deu ésser lo mur bo e alt, e gros, e fort, per tal que la ciutat no solament se puixa defendre per virtut de sos homens, ans encara per virtut de sos murs;…”

Per últim, el text fa referència a aspectes sanitaris a tenir en compte a l´hora de tenir present la construcció de la ciutat i que és una mostra del pensament més humanista d´Eiximenis respecte altres teòrics de l´època.

“Hospitals, llocs de llebrosos, bordells i tafuneries, es escorriments de clavegueres, deuen estar a la part contrària d´aquell vent qui més s´usa en la ciutat, per tal que lo vent aquell no tir les infeccions del dit lloc, ans les lluny e no les hi lleix acostar.”

Tot aquest humanisme que es reflecteix en l´urbanisme dissenyat per Eiximenis difereix molt de les ciutat existents a la Catalunya de l´època. Com mostra l´anàlisi que en fa d´aquest tema Josep Puig i Cadafalch:
“Si hom examina les ciutats catalanes que han conservat majors restes medievals, hom veu tres menes de palns, que corresponen a la classificació que M. Pierre Lavedan ha fet per les terres del sud-oest de la França. Hi ha el petit poble en el pla del qual, inorgànic, no es descobreix cap idea (…). Atres ciutats catalanes eren com immensos castells, amb la irregularitat que demanava el terreny (…). Entremig d´aquestes ciutats, formades sense pla preconcebut, que creixien successivament segons les lleis quasi biològiques que estudien els moderns urbanistes, n´hi havia, feia temps, de construïdes de cop i volta i, per tant, amb una idea urbanísitica determinada.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada