divendres, 27 de gener del 2012

filosofia i comunicació (8)

Aquest tipus d´assèptic diàleg multicultural es torna, als ulls de Dussel, en certs casos en una política cultural agressiva, com quan Huntington en la seva obra “El xoc de Civilitzacions”, aboga directament per la defensa de la cultura occidental a través d´instruments militars sense indicar que en molts d´aquests llocs existeixen el jaciments petrolífers més grans del planeta. Així no s´adverteix que el fonamentalisme del mercat com el denomina George Soros- fonamenta aquest fonamentalisme militar agressiu de les guerres preventives que se´ls disfressa d´enfrontaments culturals o d´expansió d´una cultura política democrática. S´ha passat així de la pretensió d´un diàleg simètric del multiculturalisme a la supressió de tot diàleg i a la imposició per la força de la tecnología militar de la propia cultura occidental
Dussel es pregunta: A què queda reduït el diàleg multicultural que una visió ingènua de les assimetries entre els dialogants? Com és possible imaginar un diàleg simètric davant la distancia en la possibilitat d´utilitzar els instruments tecnològics d´un capitalisme fonamentat en l´expansió militar? No està tot perdut, i la imposició d´un cert occidentalisme, cada cop més identificat amb l´americanisme eliminarà de la terra a totes les cultures universal que s´han anat desenvolupat en els últims milenis? No será l´anglès la única llengua clàssica que s´imposarà a la humanitat que agobida haurà d´oblidar les seves pròpies tradicions?
Dussel proposa un diàleg intercultural que hauria de ser transversal, és a dir, ha de partir d´un altre lloc que el simple diàleg entre els erudits del món acadèmic o institucionalment dominant. Hi ha d´haver un diàleg multicultural que no presuposa la il.lusió de la simetría inexistent entre les cultures i que parteix de la necessitat d´afirmar els propis valors, d´estudiar-los amb un retorn al seus textos, símbols i mites constitutius de la propia cultura amb la mateixa intensitat que el dedicat als textos de la cultura moderna hegemónica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada