dimarts, 13 d’abril del 2010

El pensament politic medieval (13)

Del llibre d´Ullmann podem deduir que, en contra del que molts volen veure o reconèixer, som fills també de l´Edat Mitja, de les seves pors, de la seva realitat, dels seus conflictes religiosos i polítics i també dels seus debats intel.lectualment més potents, més profunds i trascendentals.
Evidentment aquest esforç de síntesi que el llibre d´Ullmann representa comporta “l´oblit” d´alguns elements que crec que també és interessant conèixer com pot ser el plantejament filosòfic de R. Llull (filòsof que molt probablement si tingués una altra nacionalitat hauria tingut una trascendència i un reconeixement més gran en les recopilacions del pensament filosòfic de l´època), així com he trobat a faltar una major explicació de la realitat social i que crec que, en bona part, també explica la realitat del pensament i evolució de la realitat política. El llibre d´Ullmann es centra bàsicament en els debats i pensament de les èlits del poder però és poc el temps i l´espai que dedica al poble, a l´esglèsia de base i la relació que aquesta tenia amb l´alta jerarquia eclesiàstica i, inclús, amb la relació entre l´esglèsia de base i el poble.
També em sembla pobre l´espai dedicat a l´aparició de la realitat universitària amb el desenvolupament que poc a poc portarà a la idea de la ciència moderna, així com el germen d´una nova classe social que serà trascendental per a la història posterior com és la burgesia.
Cal dir, com a defensa del llibre d´Ullmann, que el seu objectiu és mostrar l´evolució del pensament polític i que, aquests últims elements que he trobat a faltar, no són estrictament el que podríem anomenar pensament polític sinó que són l´envolcall, l´entorn però, en cap cas, el seu nucli. A més a més, sóc perfectament conscient que no sempre tenim informació fiable sobre aquests elements més quotidians de relació de la base social amb el les altes jerarquies.
No voldria finalitzar aquest comentari sense insistir un cop més en dos fets que comporta la lectura del llibre de W. Ullmann:
En primer lloc, la seva claredat expositiva, utilitzant una terminologia força assequible al lector en general i no sempre especialitzat en la història de l´Edat Mitja.
En segon lloc, la perfecta complementarietat amb les classes donades a l´IREL, aprofundint en aquells temes que varem comentar (i discutir) a les aules obrint la panoràmica general de l´època i consolidant els seus continguts.
Així, i de forma general, indicar el gaudi que m´ha comportat la lectura del llibre d´Ullmann i que, amb tota la modèstia, crec molt recomanable per tots aquells que vulguin aprofundir en el coneixement d´aquest periode històric molt sovint menystingut i oblidat i que tant va determinar el futur d´Europa i d´Occident, en general, en tots els seus aspectes, no solament polític, sinó també filosòfic, teològic, econòmic, etc...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada