dimecres, 17 de març del 2010

politica i edat mitja (1)

INTRODUCCIÓ

L´Edat Mitja ha estat majoritàriament considerada com una època fosca, truculenta i, exageradament, com una època de paràlisi o, inclús, com un pas enrera en la història política i social de la societat occidental.
No cal dir que aquest visió és falsa i més si ens adonem dels elements claus i absolutament decisius per la cultura i la societat especialment europea que es varen produir durant més de mil anys.
La mateixa idea de construcció europea, tant present en els debats polítics dels nostrs dies, té l´origen en aquest periode, així com la divisió actualment admesa per tothom entre poder polític i poder religiós, els parlaments així com també és l´origen de molts dels debats morals i filosòfics que encara es mantenen (amb totes les evolucions i matisos) avui en dia com el mateix concepte de ciutadania.
Ara bé, si ens quedem en aquesta interpretació absolutament simplista, és evident que tindrem serioses dificultats per entendre els esdeveniments que més endevant succeiran al llarg de la història i, per tant, per entendre el nostre present, en una paraula, per entendre´ns a nosaltres mateixos i al nostre entorn cultural, social i polític.
En aquest sentit el llibre de Walter Ullmann em sembla que és un aportació importantíssima al meu coneixement del món medieval ja que en les seves dues-centes pàgines aprofunditza en l´evolució del pensament i realitat política d´una societat en formació i transformació i que, en bona part, posa algunes arrels i una bona dosi de l´esperit actual.
Una persona especialment interessada, com és el meu cas, pel pensament i la reflexió política crec que ha de ser imprescindible conèixer el que va succeir en aquest llarg i intens periode i la lectura del llibre d´Ullmann és una oportunitat única en tant que és un dels autors anomenats clàssics en aquesta matèria.
És per aquest motiu que he elegit per fer el treball sobre aquest llibre i que, evidentent, m´haurà de comportar també haver de rellegir alguns apunts antics i llibres sobre filosofia mitjaval, no sols d´àmbit polític sinó també de caire metafísic.
Espero que aquest treball (les conclusions es faran, com no pot ser d´una altra manera, al final del treball) em serveixi per a conèixer millor la història medieval, especialment la seva evolució política, i també em doni les claus per entendre millor la societat medieval però, també, l´evolució de la institució de l´esglèsia, la seva interrelació en la societat, els debats que això comportà i la riquesa intel.lectual que originà.
També espero que aquest treball mostri degudament no sols aquests desitjos sinó també els coneixements que hagi pogut aprendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada