divendres, 29 de gener del 2010

Cures Paliatives (24)

En segon lloc indicar que l´utilitarisme és un greu impediment en la presa de decisions responsables. No es pot mai valorar l´existència d´una persona en aquests termes, ni a partir del seu estat de desenvolupament, de la seva hipotètica utilitat social i econòmica. Aquest argument és insostenible èticament i vulnera greument el principi de justicia i equitat.
Finalment l´abstencionisme pot considerar-se una correcta praxis (com veurem més endevant) si s´ha fet tot el possible, dins dels límits de la proporcionalitat, per a salvar i desenvolupar una vida. Sovint, abstenir-se d´intervenir és una manera de salvaguardar a la persona de formes d´acarnissament terapèutic que obeeixen a un cel de beneficiència i que, generalment, comporten greus mals.
Tampoc podem oblidar que la gran imprecisió del concepte corre el risc de portar-nos a un subjectivisme i a un relativisme (en tant que els paràmetres per a mesurar la qualitat de vida objectivament sempre amaguen prejudicis i preconcepcions d´ordre cultural i social) si s´abandona únicament al judici,per exemple, dels professionals de la salut i, per tant, es fa imprescindible tenir clar uns criteris fonamentals bàsics. Seguint també a Francesc Torralba n´indicaré quatre:

a). La vida humana és el bé més preat de la persona humana i condició de possibilitat per el gaudi de qualsevol altre bé. La vida humana no es troba subordinada a cap altre bé sinó que s´ha de veure reconeguda com un dret fonamental de la persona.

b). La vida té un valor sagrat, però també ha de vetllar per a que aquesta vida tingui qualitat, en definitiva, que aquesta vida que és sagrada tingui la possibilitat de se viscuda humanament amb sentit.

c). No tots els tractaments que allarguen la vida biològica resulten humanament satisfactoris per al pacient. Les persones no tenen obligació d´acceptar mitjans desproporcionats per a preservar la vida.

d). Els tractaments per al manteniment de la vida han de considerar-se com el major benefici per al pacient sempre que el supòsit benefici potencial sigui superior al patiment que representa el tractament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada