dijous, 14 de gener del 2010

cures paliatives (15)

5. VERS UNA ÈTICA DEL CUIDAR


a). El concepte:

La idea de cuidar ha anat variant al llarg del temps. La cura té avui en dia una concepció filosòfica, antropolìgica, psicològica, social, espiritual, a més de la biològica ineludibles. Cuidar és cuidar a la persona concreta plantejant alternatives a la cosificació i consideració del pacient i la seva situació com a un problema a resoldre. Des de la perspectiva ètica, aquest plantejament ja que els arguments de la bona cura varien substancialment quan la cura es dirigeix a l´enfermetat i a la seva curació a quan la cura es dirigeix a la salut i té com a objectiu el seu benestar. Els seus objectius generals poden definir-se al voltant de:

a). La salut i el benestar: Suposa ajudar a la persona a aconsegui el màxim nivell de benestar en la situació d´enfermetat i a ajudar-lo en el seu nivell de salut. Procurar que les necessitats evidents siguin cobertes i proporcionar el dinamisme suficient per a poder veure la particularitat de cada situació, allunyant-se de solucions igualitaristes i estandaritzades.

b). L´autonomia: Implica el respecte a l´autonomia del pacient-usuari i l´ajuda a que pugui expressar les seves necessitats, creences i valors i que pugui obtenir la informació suficient i la atenció que precisa. El consentiment és l´element clau de l´autonomia.

c).La dignitat: Suposa defensar el respecte i el manteniment de la dignitat de les persones per a poder seguir essent un mateix, sigui quina sigui la seva situació de vida. Precisa del respecte per la persona tal i com és i tal i com vol ser.

d).La veracitat: La relació amb el malalt és una relació de confiança,de seguretat. La veracitat presuposa l´honestedat de qui te cura.

e). La confidencialitat: Excepte en les situacions de requeriment legal, o en les que el pacient ho permeti, la informació i els coneixements sobre la seva situació i vida romanen dins del secret professional.

f). La responsabilitat: La persona que cura ha de respondre dels resultats del procés així com respondre a la institució en la que dona els seus serveis i enfront a la professió.

g). El medi ambient saludable: Això implica la mobilització dels elements de l´ambient, la comprensió de la seva interelació com la situació, i la promoció d´ambients necessaris per a portar a terme cures segures, competents i ètiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada