dijous, 10 de març del 2011

Siracida (8)

4.4- ISSAAC: (Rialla). Segon patriarca d´Israel, fill d´Abraham i Sara i pare d´Esaú i Jacob. Isaac va néixer en virtut d´una promesa que Jahvé havia fet als seus pares (Gen 17: 17-19; 18: 10-14; 21: 1-3). Quan Abraham, complint una promesa a Jahvé està disposat a sacrificar-lo, un àngel se li apareix a Abrahami li mana que sacrifiqui un anyell enlloc del seu fill.

4.5- JACOB: Tercer patriarca d´Israel, fill d´Isaac i de Rebeca i germà bessó d´Esaú, amb el que manté una forta rivalitat. Segons sembla la mare preferia a Jacob mentres que Isaac a Esaú (segurament pel fet que era el gran i, per tant, el fill primigeni.
Segons el Gen 25: 29-34, un dia, veient que Esaú tornava cansant del camp, Jacob el va convèncer que canviés el seu dret de primogenitura per un plat de llenties. Més tard Jacob es va fer passar pel seu germà davant Isaac per a que aquest el beneís, i Esaú es va haver de conformar amb una benedicció menor. Ple d´ira, Esaú va prometre venjar-se però Rebeca va intenvindre i va enviar Jacob a casa del seu germà Laban. Durant el trajecte Jacob té un somni revelador, Jahvé se li apareix i li promet donar-li a ell i als seus descendents la possessió de la terra i la seva protecció. Jacob fundà en aquest lloc (la ciutat de Betel) un santuari.
Jacob fou rebut pel seu tiet Laban, que oferí pagar-li un salari a canvi de tenir cura del seu remat. Jacob s´havia enamorat de Raquel, la filla menor de Laban, aixíe que convení servir-lo durant set anys per poder casar-se amb ella (Gen 29). Però passat aquest temps, Laban enganyà Jacob per fer-lo casar amb la seva filla gran Lia ja que era costum primer casar la filla gran que la petita, així que va haver de treballar set anys més per poder casar-se amb Raquel.
Raquel era estèril, tot i que al final pot donar un fill a Jacob que es dirà Josep (Gen 30: 22-24). En canvi Lia va donar 4 fills a Jacob, que també va tenir fills amb la seventa de Raquel. Jacob torna a Canaan i es vol reconciliar amb Esaú. Tot i que inicialment semblaque la batalla entre els dos és inevitable (Esaú havia sortit amb 400 homes a buscar Jacob) el fet que Jacob tractés a Esaú com un monarca feu que aquest últim permetés a Jacob marxar a les terres de Siquem. (Gen 33: 1-20).
Els següents relats sobre Jacob es refereixen a les relacions amb els seus fills, la violació de Dina (filla de Jacob i Lia) pel príncep de Siquem, el naixament del seu últim fill, la mort de Raquel i la història de Josep i la partida de Jacob i la seva familia a Egipte on moreí als 147 anys. El seu cadàver fou portat a Canaan i enterrat a la coba de Macpela (Gen 49-50).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada