divendres, 18 de març del 2011

Siracida (13)

4.12- SAMUEL: Profeta i últim jutge d´Israel, fill de l´efraimita Elcana i Anna. Aquesta havia estat estèril durant molts anys però va aconseguir concebre i donar a llum desprès d´haver fet el vot de consagrar el seu primer fill al servei de Jahvé. Samuel fou portat de nen a Sil i presentat al sacerdot Helí, que el va criar en qualitat de nazareno; ja de jove va tenir una revelació en la que Déu anuncià la finalització del llinatge d´Helí.
Samuel es convertí en la figura més destacada de la història dels primers israelites a Canaán, on actuà com a vident, sacerdot, jutge i cap militar. Vivia a Ramà, on presidia un grup de profetes dedicats al restabliment del culte tradicional, però cada any feia un recorregut per Betel,Guilgal i Misfe per a impartir justicia.
La instauració de la monarquia a Israel fou degut a Samuel. La pressa per consolidar la unitat nacional davant l´amenaça dels filisteus, portà als israelites a demanar l´assignació d´un rei. Samuel s´oposava a donar aquest pas perquè el considerava una ofensa a la soberania de Déu, però finalment va cedir. Samuel va decidir que fos Saúl qui ocupés el tro.
La relació entre el rei i el profeta es deteriorà amb el temps i el trencament es produí quan Saúl va usurpar determinades funcions sacerdotals i a la seva indulgència amb els amalecites. Tot i arrepentir-se, el rei no va poder millorar les coses i Samuel disenyà un plà per ungí a David com a successor de Saúl.

4.13-NATAN: (Do de Déu). Profeta que desenvolupà una important tasca en tres fets de la cort de David. Una vegada fet rei, Natan té una visió en la que Jahvé li ordena dir al rei que serà el seu fill que havia de rellevar-lo qui construeixi el temple. Més endevant Natan recrimina al rei els seus pecats (adulteri) mitjançant el relat d´un home poble al que li prenen la seva única propietat (un anyell) per un veí ric. El rei va determinar que aquest home mereixia la mort i quan Natan afirmà que aquest home era ell, el rei va entendre la paràbola. Degut a l´arrepentiment de David, Natan afirma que Jahvé li ha perdonat la vida però que el fill fruit de l´adulteri ha de morir..
La tercera aparició de Natan no és com a profeta sinó com a membre de la cort de rei. Quan Adonies, fill de David, es proclamà successor del seu pare, Natan s´alià amb altres homes per impedir que aquest ascendís al tro, a més convenç a Betsabé per a que es presentés davant David i li recordés el seu jurament que Salomó el succeís en el poder, provocant la ratificació de la seva promesa davant Natan i Betsabé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada