dilluns, 14 de març del 2011

Siracida (10)

4.7- AARON: És fill d´Amram i de Jocabed (de la tribu de Leví), germà de Moisès i de Maria, ascendent i fundador de la classe sacerdotal israelita i va actuar com a intèrpret de Moisès. En diversos pasatges de la Bíblia s´informa de la seva misió conjunta amb Moisès i que també fou responsable d´algunes de les deu plagues d´Egipte. La seva figura va perdre pes durant l´Èxode, si bé ell i Jur varen contribuir a la victòria sobre els amalecites al mantenir en alts els braços de Moisès durant la batalla.
Aaron i Jur quedaren a càrreg del poble quan Moisès pujà al Sinaí. Desmoralitzats per l´absència durant 40 dies del seu guia, els israelites demanaren a Aaron que els fes un deu visible al que puguessin venerar. Aaron recaudà l´or del poble, i amb ell feu un becerro d´or al que els israelites adoraren. Quan Moisès tornà, els israelites foren castigats i Aaron amonestat. Més tard Aaron i Maria objectaren l´autoritat de Moisès, doncs creien que també ells disfrutaven de la gràcia de la revelació divina. Aaron fou perdonat de nou però la seva germana va aparèixer coberta de lepra com a càstig. Llavors va intercedí per ella davant Moisès i aquest pregà a Déu que la sanés.
La investidura d´Aaron i els seus fills quedà establerta quan Déu ordenà a Moisès que els ungís i consagrés com a sacerdots. A partir de llavors Aaron començà a oficilitzar al costat del seu germà, ajudat pels seus fills Eleazar i Itamar. Els seus altres hereus, Ndab i Abiu, foren arrastrats per un foc diví per fer una ofrena indeguda, càstig que Aaron accepta silenciosament.
Durant la rebelió de Coré, Aaron es manté fidel a Moisès. El càstig per la rebelió fou la mort de mils d´israelites que sols es va aturar quan Aaron oferí incencs per aplacar l´ira de Jahvé. L´elecció divina d´Aaron queda demostrada quan li floreix la seva bara en presència del poble.
Ni Aaron ni al seu germà pugueren entrar a la Terra Promesa ja que desobeïren a Moisès al colpejar la roca enlloc de parlar-li per a que donés aigua i el poble calmés la sed, com Jahvé li havia manat.
En alguns llibres de l´Antic Testament Aaron figura amb Moisès com a guia i intercessor del poble israelita durant l´èxode. En el Nou Testament la seva misió és qualificada d´imperfecta, comparada amb l´excel.lència del sacerdoci de Jesús.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada