dimecres, 9 de desembre del 2009

cures paliatives (3)

1. L´ÉSSER HUMÀ, LA SEVA NATURALESA I LA SEVA DIGNITAT.


En aquest primer apartat em centraré en explicar de forma molt breu alguns aspectes essencials en l´ésser humà i que serviràn de base per a tractar el tema de les cures paliatives i, per tant, que serà inevitable tornar-ne a parlar més endevant. Aquests aspectes són els de la dignitat de la persona, la seva llibertat, la seva vulnerabilitat i la seva sociabilitat.

1.1) La dignitat humana:

Qualsevol reflexió moral ha de partir inexcusablement de l´afirmació de la dignitat de la persona humana.
Segons Lindsay una de les grans aportacions del Nou Testament i del cristianisme en general ha estat posar de manifest el valor suprem i intrínsec o dignitat de l´ésser humà individual. Prèviament el judaisme feu de la nació israelita, però no de l´ésser humà individual, objecte de la preocupació de Déu, encara que en els profetes ja apareixi un nou concepte de relació directa Déu-individu. Així a Ezequiel 18, 2-4 es llegeix:



La idea del suprem valor de l´individu, sotmèsa la soberana voluntat de Déu, l´expressen clarament els evangelis en frases com (Mt 25, 40).

“El rei els respondrà: Us ben asseguro: tot allò que fèieu a un d´aquests germans meus més petits, a mi m´ho fèieu”

La nacionalitat o qualsevol altra classificació social passa a ser, moralment, d´importància secundària amb la vinguda de Crist (Col 3, 2).

“Poseu el cor en allò que és de dalt, no en allò que és de la terra”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada