divendres, 15 d’octubre del 2010

San Manuel Bueno Martir (8)

ÁNGELA

Representa la feligresa exemplar, admiradora al màxim de Don Manuel, el qual també la té en gran estima, que va rebre formació en un col.legi de monges, i que no vol abandonar el poble de la seva vida per anar a la ciutat (tot i que sembla que ho podria arribar a acceptar anant a viure amb el seu germà a la ciutat, al final cap d´ells ho fa perquè la seva mare s´hi nega en rodó). El seu paper representa simbòlicament a aquells que és hereua de la fe i la tradició, enfront del seu germà que representa l´ateisme militant i anticlerical.
A l´igual que el nom del protagonista el seu també té un orígen i significació bíblica. El seu nom en grec significa la persona que anuncia que és el que realment fa en l´obra, narra la història d´un sacerdot de poble, el seu, principalment fent referència a les seves inquietuds, angoixes, dubtes, sentiments… (en aquest sentit és una evangelista, com clarament sembla, com afirma l´estudi anterior?):

“Uniendo el prefijo “eu” formamos evangelista; es decir, el buen mensajero, el mensjero de la buena nueva. Ángela narra la vida de un hombre al que se pretende beatificar. Es pues, su evangelista, la transmisora de la buena nueva de la vida del santo”

En aquest sentit és el personatge que fa de contrapès al de Lázaro, tot i que tots dos giren entorn al protagonista
Ángela és qui dóna testimoni de les accions fetes pel sacerdot, però també del seu secret, de la seva angoixa vital.

(…) quiero dejar aquí consignado, a modo de confesión y sólo Dios sabe, que no yo, con qué destino, todo lo que sé y recuerdo de aquel varón matriarcal”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada