dijous, 7 d’octubre del 2010

San Manuel Bueno Martir (4)

RESUM DE L´OBRA.

La novel.la presenta la història d´un socerdot d´una petita població (Valverde de Lucerna) a qui volen beatificar explicada per una de les seves parroquiana i més fervertes fidels (Ángela Carbellino). El protagonista, Don Manuel Bueno, viu pels seus conciutadans (especialment pels més desafavorits), aparentment amb una fe i una integritat moral absoluta.
La història, però, dona un gir quan apareix el germà d´Ángela (Lázaro) provinent de les amèriques amb idees progressistes i anticlericals. Inicialment es produeix un enfrontament que ben aviat es convertirà en admiració per part de Lázaro respecte el sacerdot fins el punt que es converteix i es fa catòlic practicant, aparentment degut a la personalitat i integritat del sacerdot. No serà fins a la meitat de la novel.la que es descobreix els veritables motius de la conversió. El sacerdot no té fe, no pot creure en Déu ni en la immortalitat de l´ànima, tot i que la desitja amb totes les seves forces. La fe del sacerdot, i després la del germà d´Ángela és fictícia, ficció que es deu a la voluntat (primer del sacerdot i després a la de tots dos) de mantenir unit al poble, esperançat en la vida eterna, fora de l´absurd que representa una vida sense eternitat.
La novel.la finalitza amb la mort primer del capellà i després de Lázaro, encara que la protagonista ens torna a plantejar el dubte de si realment li faltava fe al sacerdot, o tot era una farsa per convertir a Lázaro. Tot i això, Ángela és conscient que si aquest escrit arriba a les autoritats la beatificació del sacerdot corre perill. Igualment interessant és la reflexió quasi final de la redactora on es planteja seriosament sobre la salvació de l´ànima dels seus éssers estimats, però sense donar el pas, ella, cap a l´abandonament de la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada