dimarts, 26 d’octubre del 2010

San Manuel Bueno Martir (11)

Per què Lázaro és l´unic a qui es revela l´autèntic Don Manuel? Sembla clar que la formació i el posicionament de Lázaro sigui difícil de canviar únicament mitjançant la raó, per aquest motiu Don Manuel apel.la als sentiments, als seus propis i als del poble, per a convèncer a Lázaro que la millor opció és deixar tranquil al poble en la seva fe més o menys irracional, més o menys supersticiosa però convençut que són les veritables manifestacions de fe.
Pel que fa referència al seu nom recordar el que ja s´ha dit anteriorment:

“El simbolismo de este nombre resulta bien claro: Unamuno lo escogió para recordar al Lázaro del Evangelio, a quien Cristo resucita. Don Manuel “resucita” el espíritu de Lázaro a su “fe”, para su religión”

La seva contraposició a Don Manuel i a la seva germana és clara també en el seu aspecte sòcio-polític. Lázaro és partidari d´organitzar un sindicat en el poble, però renuncia a la idea després de parlar amb Don Manuel i adonar-se que les lluites sindicals no farien el poble més feliç sino tot al contrari ja que el portaria a reflexionar sobre el sentit i el model de vida que porten, els faria obrir els ull, despertar del somni en que es troba el poble i topar cara a cara amb la realitat i sembla que tant Lázaro com Don Manuel estan convençuts que aquest fet els portaria a la desesperació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada