dimarts, 5 d’octubre del 2010

San Manuel Bueno Martir (1)

Quan feia COU, una exel.lent professora (de les millors que he tingut a la vida) em va ensenyar a llegir l´obra San Manuel Bueno Martir de Miguel de Unamuno. Aquest treball realitzat uns anys més tard està fet en el seu honor.


INTRODUCCIÓ


Joan Gomis en l´obra “Tres poetes i Déu” afirma:

“Malgrat tot, la que potser sigui la seva novel.la millor, “San Manuel, Bueno, mártir”, és una perllongació narrativa del seu problema de sempre: creure? Voler creure?, viure com si es cregués? Creure que no es creu quan en realitat el capellà Manuel Bueno creu?”

Quan l´any 1988 vaig tenir el goig de llegir aquesta novel.la d´Unamuno va ser realment un impacte emocional i intel.lectual. Provablement no sabem el perquè una obra ens impacte i altres no, però la manera en que Unamuno presenta la pregunta sobre la vivència religiosa en les seves diferents manifestacions (ateisme?, agnosticisme?, fideisme, pietisme) que no és altra que la pregunta pel sentit existencial de la nostra vida però també com es presenta la dualitat teologia versus religió que es resumeix en la frase que Làzaro li comenta al nou sacerdot “poca teología, religión” així com el paper que el sentiment religiós com element aglutinador i donant de sentit (i potser també alienador?) em va semblar en aquells moments (i també en les seves diverses reelectures) senzillament magistral.
L´angoixa vital, el debat fe-raó (la fe no és més que un somi), lo irracional envers lo racional, el desig d´inmortalitat envers el que és verificat per la raó humana són tractats amb gran cura, amb riquesa de matisos, amb una densa simbologia (que el present treball sols intentarà presentar) i amb una proposta de model de vida fruit d´un conflicte existencial, una proposta filosòfica que essent conscient que aquesta racionalitat filosòfica no pot constestar cap de les qüestions fonamentals com són les interrogacions referides al sentit de l´existència humana, el desig de la immortalitat i el paper y sentit de la fe així com respondre a la realitat fugicera de l´existència humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada