dimarts, 19 d’octubre del 2010

San Manuel Bueno Martir (10)

LÁZARO

Lázaro és el personatge que evoluciona més en l´obra. Comença vivint a Amèrica des d´on ajuda a la seva familia pagant els estudis de la seva germana. Es presentat com un progressista,amb idees marxistes (com la idea que la religió és l´opi del poble) anticlerical, molt crític amb l´ambient rural que considera d´una altra època (“ Para él feudal era un término pavoroso, feudal y medieval eran los dos calificativos que prodigaba cuando quería condenar algo”) fins al punt que quan arriba al poble es vol endur a la seva germana i a la seva mare a la ciutat (Al renunciar elles (especialment la seva mare) a aquest desplaçament es queda en el poble, i que té com a ideal aconseguir el benestar del poble que, segons ell, sols és possible eliminant les diferències socials (especialment econòmiques).

“(…) mi hermano Lázaro, que estaba en América, de donde nos mandaba regularmente dinero, con que vivíamos en decorosa holgura, hizo que mi madre me mandase al colegio de religiosas, a que se completara, fuera de la aldea, mi educación, y esto aunque a él, a Lázaro, no le hiciesen mucha gracias las monjas”
En l´anàlisi que en fa Eduardo Marín s´afirma:

“Lázaro Carballino, hermano de Ángela, se declaraba libre pensador ( es decir, que no admitía la autoridad del Papa ni de nadie como norma de lo que hay que creer o pensar) y progresista (que se oponía a permanecer anclado en ideas o costumbres pasadas). Era una persona inquieta, abierto a la innovaciones, que está de acuerdo con el padre del marxismo en que la religión es el “opio para el pueblo” y que lo que importa es conseguir una sociedad en la haya bienestar general”

Respecte la seva relació amb Don Manuel cal dir que també evoluciona molt. El seu anticlericalisme el porta a desconfiar del sacerdo, al que fins i tot planta cara al ser aquest una autoritat en el poble) tot i que ràpidament ja s´adona que no actua segons els estàndards i els seus esquemes mentals.
Més endevant es convertirà a la religió catòlica, essent un fidel seguidor de Don Manuel fins al punt que serà ell el primer en conèixer el secret de Don Manuel. Serà el coneixement d´aquest secret allò que farà canviar el posicionament de Lázaro. Don Manuel el convenç que mantenir el secret i mantenir enganyat al poble és el millor per al poble mateix i, per això, Lázaro es posa al seu servei.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada