diumenge, 19 de desembre del 2010

Evangeli Joan (5)

• Té tot el que té el Pare: (Jn 16, 15).
• Ell i el Pare són u: (Jn 10, 30). La misió de Jesús, per tant, és la mateixa que la del que l´ha enviat. Per això també qui ha vist a Jesús ha vist al Pare i qui no honora a Jesús no honora al Pare. Hi ha una identifidació entre Jesús i Déu. El Pare està present i es manifesta en Jesús i, a través d´ell, realitza la seva obra creadora. La identificació entre Jesús i el Pare exclou tota instancia superior a ell mateix. Jesús és el Déu Fill únic : (Jn 1, 18). Així sols Jesús, el Déu engendrat, per la seva experiencia personal i íntima, pot expressar el que Déu és.
• Jesús està en el Pare i el Pare en Jesús: “Felip, fa tant de temps que estic amb vosaltres, i encara no em coneixes? Qui m´ha vist a mi ha vist el Pare. Com pots dir que us mostri el Pare? ¿No creus que jo estic en el Pare i el Pare està en mi?
• La seva doctrina no és seva, sinó que ve de Déu: (Jn 7, 16-18). Jesús no té res propi, perquè els seus projectes i els seus pensaments són els del Pare, les seves paraules i les seves obres no són seves, sinó que són les del Pare; la seva voluntat no és la seva, sinó la del que l´ha enviat donant a entendre un misteri de Jesús que no és altre que el de la seva unió substancial amb Déu. La doctrina que exposa no és una opinió personal ni ha estat apresa en cap escola sinó que és de Déu mateix. És el Pare qui ha ensenyat a Jesús, Ell l´ha manat el que ha de dir. La doctrina de Jesús no és més que l´expressió del manament que ell mateix va rebre del Pare: lliurar la seva vida i així recobrar-la; ensenya que l´amor és el camí per a realitzar el designi diví.
• Les paraules que ell diu no són seves: (Jn 14, 10). Ell és la revelació del Pare.
• Jesús és testimoni del que ha vist i escoltat al costat del Pare: (Jn 3, 11-32) i (Jn 8, 26-38) . Tot i això és destecable que Jesús no indica mai què és el que ha vist o escoltat. No trobem en l´evangeli de Joan una descripció de les coses del cel o de les paraules que Jesús ha escoltat del Pare. Això és així perquè l´accent no són les coses vistes o les paraules escoltades, sinó el fet que Jesús fa i diu el que ve del Pare. En una paraula, Jesús és el revelador.
• De tot l´anterior se´n dedueix que Jesús es presenta com aquell que revela allò que ha contemplat al cel en tant que “Fill de L´Home”. La imatge del Fill de l´Home es utilitzada en l´evangeli de Joan per a mostrar no sols el talant revelador que el caracteritza, sinó també el fet que la revelació està arrelada en la carn de l´home Jesús. El Fill de Déu s´ha encarnat i ha estat enviat per el Pare al món per a revelar als homes les veritats divines i per a comunicar-los la vida eterna.
• Jesús és aquell en qui s´identifica veritat i paraula. També s´observa com Veritat equival a paraula de Déu. Un element més que mostra aquesta unitat entre Déu i la persona divina de Jesús. “ (Jn. 9, 45-47).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada