dimarts, 14 de setembre del 2010

filosofia llatinoamericana (7)

Per últim voldria fer referencia a la periodització de la filosofía llatinoamericana que en fa la lectura materialista de tall marxista. Segons aquestes perioditzacions és evident que cal establir els necessaris nexes entre la periodització de la filosofía (i de les idees en general) amb el desenvolupament econòmic i social del continent així com amb el desenvolupament de la lluita de classes. Segons aquest plantejament la historia de les idees filosòfiques a l´Amèrica llatina mostra una estreta relació amb els esdeveniments fonamentals de la seva vida económica i política. Tenint en compte aquestes consideracions la periodització que en fa la lectura materialista comença amb una divisió marc entre dues grans etapes, una abans i una després de l´aparició del materialisme filosòfic.
En la primera etapa trobem el pensament precolombí, el periode de dominació espanyola i portuguesa; el periode durant la gestació i realització de les guerres d´independència; la filosofía de la dominació de les oligarquies llatinoamericanes; el periode d´ascens de la burgesia i el periode d´expansió imperialista nortamericà. La segona etapa s´inicia (i acaba?) amb l´aparició del marxisme.
Com es pot veure no hi ha una interpretació histórica neutral, no hi ha una comprensió de la propia realitat i evolució intel.lectual objectiva ni tampoc podem fixar tant fàcilment corrents, periodes i èpoques, perquè el fer això, més que descriure una realitat el que es fa és mostrar el discurs, el pensament del que ho fa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada